Turecko jako několik zemí v jednom: Víte, jak se liší místní regiony?

Magazín

Dovolená v Turecku, to je synonymum pro relax v luxusu, u příjemně teplého moře a se spoustou kulinářských zážitků. Jenže Turecko je obrovská země, jejíž jednotlivé regiony se dost výrazně liší.

Celkem 85 milionů obyvatel a téměř 784 tisíc čtverečních kilometrů, tak velké je Turecko. To je asi jako deset Českých republik. Že tak obrovská země nemůže být všude stejná, je nasnadě. Rozmanitost této země je patrná i v jejím dělení na turistické regiony, z nichž každý má své jedinečné kouzlo. Ať už preferujete plážové lenošení, aktivní turistiku nebo poznávání památek, najdete zde destinaci přesně pro vás.

Egejská riviéra

Egejská riviéra na západě Turecka je proslulá svými azurovými zátokami, krásnými plážemi a malebnými městy. Tento region je ideální pro turisty, kteří hledají klidné pláže, mají rádi výlety k historickým památkám a ocení tradiční tureckou atmosféru. Mnozí si tento region oblíbili díky antickým památkám, například Efesu nebo Troji. Egejská riviéra je oblíbená jak pro rodinnou dovolenou, tak pro páry, které touží po romantickém úniku z evropské reality. Nabídka zájezdů sem je velmi široká, a to včetně all inclusive nebo last minute nabídek. Najdete je například na https://www.tui.cz/dovolena/turecko/nabidky-last-minute.

Nejznámější letoviska: Bodrum a Kusadasi

Turecká riviéra

Pokud hledáte zájezd pomocí internetového vyhledávače a hesla Dovolená Turecko, s velkou pravděpodobností na vás vykoukne nabídka dovolené na Turecké riviéře. Právě ta je totiž možná vůbec tím nejpopulárnějším dovolenkovým regionem v Malé Asii. Rozprostírá se na jihu země podél Středozemního moře a je pravým rájem pro milovníky slunce a moře. Díky dlouhým plážím, kvalitním hotelovým resortům a širokým možnostem včetně all inclusive a last minute dovolených je tato turecká oblast vyhledávána turisty, kteří si chtějí užít luxusní dovolenou za dostupné ceny. Kromě plážového života zde ale najdete i množství kulturních památek, například v Antalyi nebo starověkém městě Side.

Nejznámější letoviska: Antalya a Alanya

Kappadokie

Kappadokie je fascinující oblast ve středním Turecku, která zcela vybočuje z tradiční představy plážové dovolené. Je známá především svými skalními formacemi, podzemními městy a historickými kláštery. Tento region je nejvhodnější pro turisty, kteří mají rádi aktivní dovolenou a touží po dobrodružství. Ideální je například pro milovníky turistiky, kteří chtějí objevovat zdejší úchvatné přírodní útvary nebo si užít let balonem nad magickou krajinou. Jen je třeba počítat opravdu horkým a suchým počasím v létě.

Nejznámější letoviska: Göreme a Ürgüp

Marmarské pobřeží

Marmarské pobřeží obklopuje Marmarské moře a nachází se zde jedno z nejvýznamnějších měst Turecka – Istanbul. Tento region je specifický svou kombinací moderního velkoměsta a historických památek. Turisty, kteří touží po kulturním zážitku, ale zároveň nechtějí rezignovat na plážový relax, tato oblast nadchne. Istanbul samotný nabízí nespočet barev, vůní, památek, bazarů a gastronomických zážitků. Kdo zatouží po pláži, může zamířit například do města Tekirdağ.

Nejznámější letoviska: Istanbul a Tekirdağ

Černomořské pobřeží

Tento region se nachází na severu Turecka. Turisty je navštěvován poněkud méně, ale i toto místo postupně získává na popularitě. Je ideální pro cestovatele, kteří vyhledávají přírodní krásy, nedotčené hory a bohatou flóru. Oblast je ideální pro pěší turistiku, cyklistiku či jednoduše pro ty, kdo hledají únik od ruchu velkoměsta. Na rozdíl od jižních oblastí zde nenajdete tolik letovisek, ale zato vás ohromí přírodní scenérie.

Nejznámější letoviska: Trabzon a Sinop

Vnitrozemská Anatolie

Vnitrozemská Anatolie je turisticky nejméně vytíženou částí země rozkročené mezi Evropou a Asii. Je ideální destinací pro cestovatele, kteří se chtějí ponořit do turecké historie i současné kultury. Kromě hlavního města Ankary zde najdete mnohá historická města a archeologické lokality. Region je ideální pro ty, kdo upřednostňují poznávací dovolenou před plážovým relaxem. Anatolie je také domovem slavných starověkých civilizací a stala se důležitou křižovatkou kultur. Léto tu však bývá hodně horké a je třeba na to myslet.

Nejznámější letoviska: Ankara a Konya

Turecko nabízí širokou škálu zážitků a destinací pro všechny typy turistů – od plážových letovisek až po historické poklady. Pokud toužíte po rychlé a výhodné dovolené, pak je Turecko skvělou volbou, jak potvrzují i články na https://www.tui.cz/blog/. Na výběr máte nejen populární zájezdy all inclusive a last minute, ale i destinace, kde můžete zažít nezapomenutelné dobrodružství v horách či ve městech plných historie. Stačí si jen vybrat region, který vám nejvíce vyhovuje, a vydat se na dovolenou do Turecka.

Zdroj foto: unsplash