Hrad Kokořín – recenze, otevírací doba, cena vstupného, pohádky

Česko

Hrad Kokořín, umístěný v malebné krajině Dokeské pahorkatiny, se nachází přibližně deset kilometrů severovýchodně od Mělníka, nad říčkou Pšovkou. Kolik vstupné na hrad Kokořín? Jaké pohádky se na hradě natáčely?

Tento historický hrad, jehož vznik se datuje do období po roce 1320, byl původně postaven Hynkem Berkou z Dubé a v průběhu staletí prošel mnoha změnami a přestavbami. Současným majitelem hradu Kokořín je rodina Špačkových, která se zasloužila o jeho rekonstrukci na začátku 20. století.

Obsah článku

Hrad Kokořín, malebně situovaný v pískovcových skalách Kokořínska, je známý svou romantickou atmosférou a historickým kouzlem.

Hrad Kokořín je otevřen pro návštěvníky od dubna do října, přičemž v letní sezoně funguje denně, zatímco v zimních měsících je přístupný po předchozí dohodě.

Cena vstupného na hrad Kokořín se pohybuje od 60 Kč za základní prohlídku až po 120 Kč za kombinovaný okruh s výstupem na vyhlídkovou věž.

Hrad Kokořín se objevil v několika českých pohádkách a filmech, včetně „Princezny se zlatou hvězdou“ a „Korunního prince“, díky své romantické atmosféře a malebnému vzhledu.

Dnes je Kokořín znám nejen svým historickým a architektonickým významem, také jako oblíbený turistický cíl a kulturní památka, která se objevila v několika filmech a pohádkách, a řadí se mezi nejkrásnější hrady a zámky v Česku.

Recenze hradu Kokořín

Hrad Kokořín, situovaný v malebné krajině Dokeské pahorkatiny, je fascinujícím místem s bohatou historií a architektonickým kouzlem. Nabízí návštěvníkům nejen historický vhled do minulosti, také krásné výhledy a kulturní zážitky.

Pozitiva

  • Architektura a Obnova: Hrad Kokořín je vynikajícím příkladem novogotické architektury, která byla důkladně obnovena v letech 1911–1916. Vysoká válcová vyhlídková věž, zdobený hradní palác a interiéry s malbami Julia Fischera a plastikou Jarmily Špačkové přidávají na jeho historické hodnotě.
  • Historie a Expozice: Kokořín nabízí návštěvníkům nejen prohlídky historických prostor, také expozice českého romantického umění a památník Karla Hynka Máchy, což obohacuje kulturní zážitek.
  • Kinematografické Záznamy: Hrad se stal kulisou pro řadu filmů a pohádek, včetně „Princezny se zlatou hvězdou“ a „Hříšnice“, což přidává na jeho atraktivitě a povědomí mezi návštěvníky.
  • Turistické Cesty: Kokořín je dobře dostupný turistickými cestami a jeho okolí nabízí krásné přírodní scenérie, což je ideální pro milovníky přírody a pěší turistiky.

Negativa

  • Dostupnost: Poblíž hradu nevede železnice a veřejná doprava je zajištěna pouze autobusovými linkami, což může být pro některé návštěvníky nepohodlné. Bez přímého spojení může být hrad méně dostupný pro ty, kdo cestují bez vlastního automobilu.
  • Omezené prohlídky: Hrad je poměrně malý a prohlídky mohou být někdy omezené, zejména v období vysoké návštěvnosti. To může znamenat, že si návštěvníci musí přizpůsobit své plány nebo čekat na volné termíny.
  • Závislost na počasí: Velká část zážitku z prohlídky hradu je ovlivněna počasím. Nechráněné venkovní prostory a výhledy jsou nejvíce užívané v příznivých podmínkách, což může omezit návštěvu během deštivých nebo zimních měsíců.

Novogotická obnova, kulturní expozice a krásné okolí jsou velkými plusy v recenzích hradu Kokořín, které přitahují turisty. Na druhé straně, omezená dostupnost a závislost na počasí mohou být faktory, které je dobré zvážit při plánování návštěvy.

Fotky hradu Kokořín a jeho okolí zachycují jeho malebnou architekturu a okolní krajinu a přitahují tak mnoho turistů.

Hrad Kokořín – otevírací doba

Hrad Kokořín nabízí návštěvníkům pestrou škálu prohlídek během celého roku, přičemž otevírací doba se mění podle sezóny. V dubnu a říjnu je hrad přístupný pouze o víkendech, kdy jsou prohlídky k dispozici od 9 do 16 hodin.

Od května do září je hrad otevřen denně s výjimkou pondělí. V květnu a září jsou prohlídky hradu Kokořín možné od 9 do 16 hodin. V červnu, červenci a srpnu se otevírací doba hradu Kokořín prodlužuje až do 17 hodin.

V listopadu a prosinci je hrad otevřen pouze po předchozí dohodě se správou. Tyto měsíce jsou ideální pro návštěvníky, kteří chtějí zažít klidnější atmosféru bez davů turistů.

Prohlídky mimo standardní otevírací dobu hradu Kokořín lze domluvit pro skupiny minimálně deseti osob, přičemž cena za takovou prohlídku je 200 Kč na osobu.

Pondělí je vždy zavírací den, kdy je hrad uzavřen pro veřejnost. Pro návštěvníky plánující svou cestu je důležité si předem zkontrolovat aktuální otevírací dobu a případně se domluvit na návštěvě mimo standardní provozní dobu.

Otevírací doba:

  • Duben: Sobota a neděle, 9:00 – 16:00 (poslední prohlídka v 15:30)
  • Květen: Denně (kromě pondělí), 9:00 – 16:00 (poslední prohlídka v 15:30)
  • Červen, červenec, srpen: Denně (kromě pondělí), 9:00 – 17:00 (poslední prohlídka v 16:30)
  • Září: Denně (kromě pondělí), 9:00 – 16:00 (poslední prohlídka v 15:30)
  • Říjen: Sobota a neděle, 9:00 – 16:00 (poslední prohlídka v 15:30)
  • Listopad až březen: Otevřeno po dohodě (minimálně 10 osob), cena 200 Kč/osoba
  • Zavřeno: Pondělí

Pro více informací o prohlídkách a aktuálním rozvrhu je doporučeno kontaktovat správu hradu před plánovanou návštěvou.

Fotky hradu Kokořín a okolí často zobrazují romantickou atmosféru a jedinečné detaily, které dělají místo tak atraktivním pro návštěvníky.

Prohlídky hradu Kokořín

Majitel hradu Kokořín, Václav Špaček, zakoupil zříceninu v roce 1894 a přivedl ji zpět k životu díky novogotické přestavbě. Hrad Kokořín nabízí různé prohlídkové okruhy, které umožňují návštěvníkům objevovat jeho historické a architektonické zajímavosti. Prohlídky jsou rozděleny do dvou hlavních okruhů, které každý poskytuje unikátní zážitek.

Prohlídkový okruh I. + II.

Tento okruh zahrnuje kompletní prohlídku hradu Kokořín s výstupem na vyhlídkovou věž. Návštěvníci se seznámí s historickými částmi hradu, včetně novogotických prvků a renesančních úprav.

Součástí je také vyhlídková věž, která nabízí nádherné panoramatické pohledy na okolní krajinu. Tento okruh je ideální pro ty, kteří chtějí získat komplexní pohled na hrad a jeho okolí.

Prohlídkový okruh II.

Tento okruh se zaměřuje na tajemnější aspekty hradu. Návštěvníci vystoupí na hlavní útočištnou věž z 13. století, navštíví jednu z nejstarších hradních kaplí s gotickými freskami a podívají se na hradní studnu. Tento okruh je vhodný pro ty, kteří chtějí odhalit skryté poklady hradu a prozkoumat jeho historické tajemství.

Ceny vstupného:

Prohlídkový okruhDospělíStudenti 15–26 letDěti 6–15 letSenioři nad 65 let, invalidéRodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti 6–15 let)
I. + II. (prohlídka hradu + věž)120 Kč90 Kč70 Kč90 Kč320 Kč
II. (výstup na věž)60 Kč60 Kč40 Kč60 Kč

Děti do 6 let mají vstup zdarma. Prohlídky okruhu II. nejsou k dispozici za rodinné vstupné.

V listopadu a prosinci je možné navštívit hrad po dohodě se správou. V lednu až březnu je hrad uzavřen pro veřejnost, možné jsou speciální prohlídky pro skupiny minimálně deseti osob, které je nutné objednat v předstihu.

Hrad Kokořín – pohádky

Hrad Kokořín, situovaný v malebné oblasti Kokořínska, se stal oblíbeným místem pro natáčení pohádek a filmů, které využívají jeho romantickou a tajemnou atmosféru. Tento impozantní hrad, vytesaný do pískovcových skal, poskytuje fascinující kulisu pro různé příběhy o dobrodružství a kouzlech.

Jednou z nejznámějších pohádek, kde se hrad Kokořín objevil, je „Princezna se zlatou hvězdou“ (1959). Režie se ujal Martin Frič, který využil krásu hradu jako pozadí pro romantické dobrodružství. Hrad se zde proměnil v útočiště, kde se odehrává část pohádkového příběhu o princezně, jejíž osud je neodmyslitelně spjatý s tajemnými a kouzelnými prvky hradu.

Další pohádka, „Kouzelný měšec“ (1960), rovněž využila Kokořín jako filmovou kulisu. V tomto příběhu o kouzelných předmětech a dobrodružstvích slouží hrad jako fascinující a tajemné místo, kde se mísí realita s magickými prvky. Jeho architektura a umístění v přírodním prostředí přidávají na mystické atmosféře, která je pro tento žánr tak charakteristická.

„Korunní princ“ (2015), modernější pohádka z hradu Kokořín, také čerpala z kouzla hradu Kokořín. Režisér Karel Janák vybral hrad jako jednu z klíčových lokalit pro svůj příběh, který spojuje historické prvky s fantastickými elementy. Hrad Kokořín zde opět slouží jako důležitá součást příběhu, přičemž jeho impozantní vzhled přidává na dramatickém efektu.

Unikátní vzhled a malebné okolí hradu Kokořín, včetně chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, poskytují ideální kulisu pro vyprávění příběhů o dobrodružstvích, lásce a mystice.

Kromě těchto pohádek je hrad Kokořín oblíbený i pro další filmové a televizní produkce.

Parkoviště hradu Kokořín

Hrad Kokořín, situovaný v malebném Středočeském kraji přibližně 18 kilometrů od Mělníka, je snadno dostupný autem. Mapa hradu Kokořín a okolí usnadňuje orientaci návštěvníkům, kteří se chtějí dostat k této malebné památce.

Pro návštěvníky, kteří se rozhodnou přijet osobním vozidlem, je k dispozici parkoviště Kokořín Podhradí, které se nachází nedaleko hradu. Parkoviště nabízí pohodlné a praktické místo pro zaparkování vozidla.

Cena za parkování činí 100 Kč za celý den. Tato parkovací možnost umožňuje návštěvníkům snadný přístup k hradu a zároveň je ideální základnou pro objevování krásné okolní krajiny Kokořínska.

Díky umístění parkoviště u hradu Kokořín je možné rychle se dostat k vstupu na hrad a začít prozkoumávat jeho historické a architektonické skvosty bez nutnosti složitého hledání parkovacího místa.

Hrad Kokořín – zajímavosti

Hrad Kokořín, nacházející se v malebné krajině Kokořínska, je známý nejen svou fascinující historií a architekturou, i řadou zajímavostí, které jej činí výjimečným:

  • Kokořínsko: Hrad dal název celé chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, která patří mezi nejmalebnější přírodní lokality v České republice. Tato oblast je známá svými pískovcovými skalními útvary, lesy a romantickými údolími, což ji činí ideálním místem pro turistiku a přírodní výlety.
  • Přírodní fenomény: Kokořínský důl, v němž se hrad nachází, je známý svými unikátními přírodními útvary, včetně pískovcových skalních věží a roklí. Tyto geologické zajímavosti u hradu Kokořín přitahují milovníky přírody a geologii, kteří chtějí prozkoumat tyto přírodní skvosty.
  • Máchův památník: Na hradě je umístěn památník českého básníka Karla Hynka Máchy, který je v regionu Kokořínska spojen s romantickým nádechem a krásou krajiny. Památník a související expozice přibližují návštěvníkům literární spojení s tímto významným českým autorem.

Tyto zajímavosti činí z hradu Kokořín nejen historickou a architektonickou památku, i významnou turistickou destinaci s bohatým kulturním a přírodním zázemím.