Lanzarote – pláže, výlety a krásná dovolená

Evropa

Lanzarote je jedním z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších ostrovů Kanárských ostrovů. Tento sopečný ostrov nabízí fascinující krajinu, nádherné pláže a bohatou historii, což z něj činí ideální destinaci pro dovolenou. Ať už cestovatel hledá dobrodružství nebo odpočinek, Lanzarote má co nabídnout pro každého návštěvníka. Co vidět na Lanzarote? Co se skrývá na ostrově Lanzarote? Jaké jsou na Lanzarote pláže?

Tento článek nabídne seznam nejzajímavějších lokalit, nápady na výlety a informace k plážím a počasí.

Klíčové informace článku

Lanzarote je jedním z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších ostrovů Kanárských ostrovů, známý svou dramatickou sopečnou krajinou a nádhernými plážemi.

Lanzarote nabízí jedinečnou měsíční krajinu s černými a červenými lávovými poli, která je výsledkem sopečné činnosti.

Turisté si mohou užít různé outdoorové aktivity, jako je turistika, cyklistika a vodní sporty.

Lanzarote je jedním z Kanárských ostrovů. Je známý svým mírným klimatem a sluníčkem 300 dní v roce. Nejen díky tomu přitahuje turisty po celý rok.

Co vidět na Lanzarote?

Co vidět na Lanzarote je otázka, na kterou je mnoho odpovědí. Ostrov je plný přírodních krás a kulturních památek.

Národní park Timanfaya je jedním z nejpůsobivějších míst na ostrově. Tato oblast, známá také jako Ohnivé hory, je domovem aktivních sopek a geotermálních jevů, které návštěvníky uchvátí svými úchvatnými scenériemi.

Prohlídka parku zahrnuje jízdu speciálním autobusem, který provede mezi vulkány a poskytne nezapomenutelné výhledy na krajinu.

Dalším významným místem je Jameos del Agua, unikátní jeskynní systém přetvořený do kulturního centra. Tento komplex navrhl slavný místní umělec César Manrique, jehož vliv je patrný po celém ostrově.

Kromě přírodních krás si návštěvník může prohlédnout také historické památky, jako je pevnost Castillo de San José, která dnes slouží jako muzeum moderního umění. V blízkosti se nachází také kaktusová zahrada Jardín de Cactus, další dílo Manriqueho, která je domovem tisíců kaktusů z celého světa.

12 památek, které stojí za to navštívit v Lanzarote

Pokud cestovatel plánuje návštěvu, určitě by neměl zapomenout na těchto 12 památek. Mezi nimi se dají najít úchvatné přírodní rezervace, historická města i fascinující umělecká díla. Tyto atrakce poskytnou nezapomenutelné zážitky a hlubší pochopení tohoto krásného ostrova.

1. Národní park Timanfaya (Parque Nacional de Timanfaya) 

Tento park je známý svou dramatickou sopečnou krajinou, kde může návštěvník vidět geotermální jevy a projet se autobusem po sopečném poli.

2. Jameos del Agua 

Unikátní jeskynní systém přetvořený do kulturního centra slavného umělce Césara Manriqueho, který zahrnuje podzemní jezero, koncertní sál a restauraci.

3. Cueva de los Verdes 

Přírodní lávová jeskyně, která byla využívána jako úkryt před piráty. Dnes je turistickou atrakcí s dramatickým osvětlením a prohlídkami.

4. Fundación César Manrique 

Dům a ateliér slavného místního umělce, nyní přeměněný na muzeum, kde může návštevník vidět jeho díla a dozvědět se více o jeho životě a vlivu na Lanzarote.

5. Mirador del Río 

Vyhlídka navržená Césarem Manriquem, která nabízí úchvatné výhledy na ostrov La Graciosa a severní pobřeží Lanzarote.

6. Jardín de Cactus 

Kaktusová zahrada navržená Césarem Manriquem, která obsahuje tisíce kaktusů z celého světa a je jedním z posledních projektů tohoto umělce.

7. Playa de Papagayo 

Krásná pláž s jemným pískem a čistou vodou, ideální pro relaxaci a šnorchlování. Nachází se v chráněné oblasti a je jednou z nejkrásnějších pláží na ostrově.

8. Castillo de San José 

Historická pevnost přeměněná na muzeum moderního umění s výhledem na přístav v Arrecife.

9. El Golfo 

Přírodní zelené jezero vytvořené v sopečném kráteru, které kontrastuje s černým pískem a tyrkysovou vodou Atlantiku.

10. Los Hervideros 

Skalní útvary vytvořené lávou, kde se dají pozorovat, jak mořské vlny narážejí na skály a vytvářejí dramatické efekty.

11. La Geria 

Unikátní vinařská oblast s vinicemi pěstovanými v sopečném popelu. Návštěvníci mohou ochutnat místní vína a dozvědět se více o této jedinečné metodě pěstování vinné révy.

12. Teguise 

Historické město s bohatou architekturou a jedním z nejstarších trhů na Kanárských ostrovech. Doporučuje se procházka po malebných ulicích a návštěva nedělního trhu.

Lanzarote je také místem, kde může cestovatel najít mnoho tradičních vesnic a městeček, které nabízejí pohled na místní život a kulturu.

Křišťálově čisté vody a zlatavý písek pláže Papagayo, ideální místo pro odpočinek a koupání.

Lanzarote – pláže

Nejkrásnější pláže na Lanzarote? Pláže jsou ideální pro surfaře, potápění i pro rodiny s dětmi.

Playa Blanca je jednou z nejpopulárnějších pláží, která nabízí bílý písek a klidné vody ideální pro plavání a opalování. Tato oblast je také oblíbeným místem pro rodiny díky svým mělkým vodám a množství restaurací a obchodů v blízkosti.

Pro milovníky surfingu je ideální pláží Famara, která je známá svými skvělými vlnami a uvolněnou atmosférou.

Pokud návštěvník hledá něco unikátního, měl by navštívit pláž Papagayo, která je skrytá mezi útesy a nabízí nádherný výhled na Atlantik. Tato pláž je součástí chráněné oblasti a je známá svým jemným zlatým pískem a křišťálově čistou vodou, což z ní činí ideální místo pro šnorchlování.

Na Lanzarote lze také najít pláže vhodné pro milovníky potápění. Playa Chica v Puerto del Carmen je jedním z nejlepších míst pro potápění na ostrově, s bohatým podmořským životem a vraky lodí k prozkoumání.

Lanzarote pláže jsou jedny z nejkrásnějších na Kanárských ostrovech. Na ostrově se nachází široká škála pláží, od písečných přes oblázkové až po lávové. Stojí za to navštívit i některé skryté pláže.

Krásné písečné duny rozprostírající se až k moři, představují přírodní krásu a klid Lanzarote.

Lanzarote – výlety

Lanzarote výlety nabízejí nespočet možností pro objevování tohoto fascinujícího ostrova.

1. Národní park Timanfaya

Jedním z nejoblíbenějších výletů je návštěva národního parku Timanfaya, kde může návštěvník absolvovat prohlídku s průvodcem po sopečném poli a dokonce si vyzkoušet vaření na geotermálním grilu.

  • Ráno
    • 9:00 – Příjezd do národního parku Timanfaya. Doporučuje se dorazit brzy, aby se předešlo davům.
    • 9:30 – Prohlídka s průvodcem po sopečném poli. Tato prohlídka zahrnuje jízdu speciálním autobusem, který provede kolem hlavních sopečných kráterů a lávových polí.
  • Dopoledne
    • 11:00 – Ukázky geotermálních jevů, kde je možné vidět, jak horká je země pod povrchem. Personál parku předvádí, jak voda stříká ven jako gejzír po nalití do otvoru v zemi.
    • 11:30 – Vaření na geotermálním grilu v restauraci El Diablo, kde je možné objednat jídlo připravené přímo na horkých lávových kamenech.
  • Odpoledne
    • 13:00 – Krátká procházka po vyznačených stezkách parku, kde je možné si prohlédnout různé sopečné útvary a krajinu.
    • 14:00 – Odjezd z parku a návrat do hotelu nebo pokračování v objevování dalších zajímavostí na Lanzarote.

Tento zážitek umožní vidět, jak horká je země pod povrchem, a ochutnat jídlo připravené přímo na lávových kamenech.

2. Výlet na ostrov La Graciosa

Další skvělou volbou je výlet na ostrov La Graciosa, který se nachází severně od Lanzarote. Tento malý ostrov je rájem pro pěší turisty a cyklisty, kteří chtějí objevovat nedotčenou přírodu a krásné pláže. Na La Graciosu se dostane trajektem z přístavu Órzola a lze si zde pronajmout kolo nebo se vydat na pěší túru podél pobřeží.

  • Ráno
    • 8:00 – Odjezd z hotelu a cesta do přístavu Órzola na severu Lanzarote.
    • 9:00 – Nástup na trajekt do La Graciosa. Plavba trvá přibližně 30 minut.
  • Dopoledne
    • 9:30 – Příjezd na La Graciosa a pronájem kola nebo příprava na pěší túru.
    • 10:00 – Prohlídka ostrova. Doporučuje se navštívit pláže Playa de las Conchas nebo Playa Francesa, které jsou známé svou krásou a čistou vodou.
  • Odpoledne
    • 13:00 – Piknik na pláži nebo oběd v jedné z místních restaurací v Caleta del Sebo.
    • 14:00 – Pokračování v prohlídce ostrova, možnost šnorchlování nebo relaxace na pláži.
  • Odpoledne
    • 16:00 – Návrat na trajekt a cesta zpět do Órzola.
    • 17:00 – Příjezd do Órzola a návrat do hotelu.

Nezapomeňte také navštívit Fundación César Manrique, kde se dozvíte více o životě a díle tohoto významného umělce. Jeho domov a ateliér jsou dnes otevřeny veřejnosti a nabízejí pohled do jeho tvůrčího procesu a lásky k ostrovu.

3. Fundación César Manrique a další kulturní památky

Zde je plán na výlet do Fundación César Manrique.

  • Ráno
    • 9:00 – Návštěva Fundación César Manrique v Tahíche. Prohlídka domu a ateliéru, kde se dá vidět díla tohoto významného umělce a dozvědět se více o jeho životě.
    • 11:00 – Přejezd do LagOmar v Nazaret, dům vytesaný do skály, který byl kdysi ve vlastnictví herce Omara Sharifa. Prohlídka tohoto unikátního domu a zahrad.
  • Odpoledne
    • 13:00 – Oběd v jedné z místních restaurací v blízkosti LagOmar.
    • 14:00 – Návštěva Mirador del Río, vyhlídky navržené Césarem Manriquem, která nabízí úchvatné výhledy na ostrov La Graciosa.
  • Odpoledne
    • 16:00 – Procházka po historickém městě Teguise, kde se dá prozkoumat místní trh a historické památky.
    • 18:00 – Návrat do hotelu.

Dalšími zajímavými místy jsou LagOmar, dům vytesaný do skály, který byl kdysi ve vlastnictví herce Omara Sharifa, a Mirador del Río, vyhlídka s úchvatnými výhledy na La Graciosu.

Ostrov Lanzarote

Ostrov Lanzarote je známý svou jedinečnou krajinou, která je výsledkem sopečné činnosti. Na rozdíl od ostatních Kanárských ostrovů, Lanzarote nabízí téměř měsíční krajinu s černými a červenými lávovými poli, což z něj činí neobyčejný cíl pro milovníky přírody.

Kromě přírodních krás je ostrov známý i díky svému ekologickému přístupu k cestovnímu ruchu. Mnoho hotelů a resortů je postaveno s ohledem na udržitelnost a ochranu životního prostředí. Na ostrově se nachází mnoho chráněných oblastí, které jsou důležité pro zachování unikátní fauny a flóry.

Další inspirací pro eco-friendly cestování v Evropě může být například Nizozemsko nebo Itálie.

Arrecife, hlavní město ostrova, je dynamické město s bohatou historií a moderními atrakcemi.

Ve městě Teguise lze navštívit jeden z nejstarších trhů na Kanárských ostrovech, kde jsou k dostání místní řemeslné výrobky, potraviny a suvenýry.

Z Kanárských ostrovů se dá také snadno cestovat až na Kapverdy. Let z Kanárských ostrovů na Kapverdy trvá přibližně 2-3 hodiny a je poměrně běžný, což z něj činí pohodlnou možnost pro cestovatele hledající rychlou a snadnou cestu mezi těmito dvěma destinacemi​.

Uchvacující pohled na sopečné hory obklopené oblaky, které vytvářejí dramatickou atmosféru při západu slunce.

Kanárské ostrovy – Lanzarote

Kanárské ostrovy Lanzarote jsou ideálním místem pro dovolenou po celý rok díky svému mírnému klimatu a bohaté nabídce aktivit. Lanzarote je jedním ze sedmi hlavních ostrovů Kanárského souostroví a nabízí unikátní kombinaci přírodních krás a kulturních zážitků.

Ostrov je dobře dostupný z Evropy a nabízí mnoho přímých letů, což z něj činí snadno dostupnou destinaci. Mezinárodní letiště v Arrecife obsluhuje lety z mnoha evropských měst, což usnadňuje plánování cesty.

Lanzarote je také skvělým výchozím bodem pro objevování dalších Kanárských ostrovů. Krátké lety nebo trajektové spoje návštěvníka snadno dostanou na sousední ostrovy, jako je Fuerteventura nebo Gran Canaria, kde může pokračovat ve svém dobrodružství a poznávání různých kultur a přírodních krás.

Za návštěvu také stojí například Tenerife nebo další evropské pláže.

Lanzarote – počasí

Jaké je na Lanzarote počasí?

Lanzarote počasí je jedním z hlavních důvodů, proč je ostrov tak oblíbený mezi turisty.

Ostrov se pyšní mírným podnebím po celý rok, s teplotami, které se pohybují mezi 20-30 °C. Díky své poloze poblíž Sahary je Lanzarote suchý ostrov s minimem srážek, což z něj činí ideální destinaci pro sluneční dovolenou.

V zimních měsících se teploty pohybují kolem příjemných 20-25 °C, což z něj činí ideální místo pro únik před zimou v Evropě.

Na Lanzarote lze očekávat více než 300 slunečných dní v roce, což znamená, že šance na dobré počasí během dovolené jsou velmi vysoké. Teplota moře se pohybuje mezi 18-24 °C, což umožňuje koupání a vodní sporty po celý rok. A kam jinam na dovolenou v říjnu?

Pro ty, kteří hledají aktivity na suchu, nabízí ostrov také skvělé podmínky pro turistiku, cyklistiku a golf.

Dovolená Lanzarote

Dovolená Lanzarote nabízí vše, co si cestovatel může přát od ideálního prázdninového cíle. Ať už hledá dobrodružství v přírodě, relaxaci na pláži nebo kulturní zážitky, Lanzarote má co nabídnout. Návštěvník si může užít různé aktivity, jako je potápění, windsurfing, turistika nebo procházky po malebných vesnicích a městech.

Ostrov je také domovem několika vinařství, kde lze ochutnat místní vína a dozvědět se více o unikátních metodách pěstování vinné révy na sopečné půdě.

Na Lanzarote lze najít širokou škálu ubytovacích možností, od luxusních resortů po útulné apartmány. Bez ohledu na to, kde se návštěvník ubytuje, bude mít vždy snadný přístup k hlavním atrakcím ostrova a možnost prozkoumat vše, co tento nádherný ostrov nabízí.

Pro rodiny jsou ideální resorty s all-inclusive službami a dětskými kluby, zatímco páry mohou najít romantické útočiště v menších butikových hotelech.

Lanzarote je skutečně jedinečným místem, které stojí za to navštívit. Díky své bohaté nabídce aktivit, krásným plážím a příznivému klimatu je ideální destinací pro každého cestovatele. Pokud návštěvník hledá místo, kde si může užít dovolenou plnou zážitků a relaxace, Lanzarote je tou správnou volbou. Ostrov nabízí skvělou kombinaci přírodních krás, kulturních památek a moderních pohodlí, což z něj činí ideální destinaci pro všechny typy cestovatelů.

Co vidětDovolenáVýletyZajímavosti