Proč je cestovní pojištění nezbytné pro vaši dovolenou?

Magazín

Vyrážíte-li na dovolenou do zahraničí, pak byste kromě mnoha jiných věcí neměli zapomenout na sjednání cestovního pojištění. Proč je právě tento produkt tak důležitý? Na to odpovíme v dnešním článku.

Cestovní pojištění myslí na vaše zdraví

Hlavním důvodem pro sjednání cestovního pojištění je úhrada zdravotních výloh v zahraničí. Zatímco v Česku máte totiž běžnou zdravotní péči hrazenou z titulu tuzemského veřejného zdravotního pojištění, v zahraničí vám vaše česká zdravotní pojišťovna výlohy neproplatí.

Akutní ošetření zubu vás pak může stát nemalé peníze. Pokud byste museli podstoupit například hospitalizaci či operativní zákrok v nemocnici, výdaje se snadno mohou vyšplhat do milionů. Ty po vás následně bude zařízení, které zákroky provedlo, požadovat uhradit.

S cestovním pojištěním to pro vás nebude problém – výdaje uhradí z titulu vaší pojistné smlouvy o cestovním pojištění vaše pojišťovna.

Vzhledem k tomu, že cestovní pojištění vás na týdenní dovolenou zpravidla vyjde na několik stokorun, jde o jasnou volbu.

Co když na dovolenou vůbec nedojde?

Sjednáte-li si cestovní pojištění s dostatečným předstihem, může být jeho součástí také pojištění storna cesty. Existuje mnoho důvodů, kvůli kterým může být cesta zrušena. V cílové destinaci může například dojít k přírodní katastrofě, z nějakého důvodu může být zrušen váš let nebo mohou nastat problémy na straně cestovní kanceláře. Často ale problémy nastanou i na vaší straně – může dojít k úmrtí v rodině, onemocní vám dítě a cestu tak musíte zrušit vy. Správně nastavené cestovní pojištění vám následně může výdaje na zrušenou dovolenou pokrýt.

Dojde ke ztrátě vašich zavazadel

Rizikem na dovolené je také ztráta vašich zavazadel. K té může snadno dojít při odbavení zavazadel na letišti či v letadle nebo autobusu. Případně vám může zavazadla někdo odcizit během chvilky vaší nepozornosti. Stejně tak může dojít během cestování k poškození zavazadel a jejich obsahu. Cestovní pojištění vám sice vaše věci nevrátí, pojišťovna vám ale může vykompenzovat hodnotu zavazadel a jejich obsahu. Koupě nového vybavení tak pro vás nebude představovat finanční zátěž.

Způsobíte někomu újmu? Pojišťovna vám pomůže

V zahraničí se častěji dostáváme do rizikových situací. Nacházíme se v neznámém prostředí s jinými zvyklostmi, a tak častěji dochází k různým karambolům, nedorozuměním a podobně. Dojde-li například k autonehodě, převrhnete-li regál v obchodě či podobně, způsobenou újmu na majetku nebo zdraví třetích osob za vás může z titulu cestovního pojištění rovněž uhradit vaše pojišťovna.

Zdroj foto: SHOTPRIME STUDIO / Adobestock.com