Super last minute: Jak si sbalit na dovolenou s odletem do 24 hodin?

Magazín

Hurá, čeká vás za chviličku dovolená! Srdce plesá radostí, ale v hlavě zároveň nastává panika: „Vždyť musím ještě sbalit!“. Žádný strach, i s odletem za pár hodin se dá na dovolenou připravit efektivně a bez zbytečného stresu. S naším průvodcem zvládnete balení jako profíci.

1. Plánování – klíč k úspěchu

I když máte na sbalení minimum času, pár minut věnovaných plánování se vyplatí. Sepište si stručný seznam věcí, které nutně potřebujete. Zaměřte se na základní kategorie: oblečení, drogerie, léky, elektronika a doklady. Pro usnadnění využijte online aplikace na tvorbu seznamů, jako je Google Keep nebo Trello.

2. Strategie mistra baliče: Minimalismus a chytré triky

Zapomeňte na obří kufry! Pro rychlé a efektivní balení volte menší zavazadlo. Oblečení neskládejte, ale rolujte – ušetříte místo a oblečení se tolik nepomačká. Vsaďte přitom na univerzální kousky, které se dají snadno kombinovat mezi sebou. Hygienické potřeby a kosmetiku berte v menších cestovních baleních nebo si přelijte oblíbené produkty do malých nádobek. Taštičky a organizéry vám pomohou udržet v kufru pořádek a přehled. To se bude hodit i pro závěrečnou kontrolu, zda máte všechno.

Další výhodou malého kufru je vyhnutí se problémům s nadváhou, které by mohly nastat.

3. Nezbytnosti, bez kterých se neobejdete

Na prvním místě jsou doklady (občanka, pas, letenky, pojištění) a peníze. Nepodceňujte ani cestovní lékárničku, která by měla obsahovat léky na běžné zdravotní potíže (bolest hlavy, zažívací potíže…), náplasti, dezinfekci, repelent, a samozřejmě i léky, které užíváte pravidelně. Často se vyplatí přibalit i špunty do uší. Pro všechny případy si do zápisníku poznamenejte důležité kontakty – telefonní čísla na ambasádu, pojišťovnu, na ubytování i domů. A nakonec, malá baterka se vždycky hodí – ať už při hledání věcí v kufru, večerní procházce po pláži nebo výpadku proudu. Tyto drobnosti vám nezaberou v zavazadle mnoho místa, ale v případě potřeby vám mohou ušetřit spoustu starostí. A s klidnou myslí si pak dovolenou užijete o to víc!

Na všechny cesty jsou nejdůležitější peníze a především cestovní pas.

4. Elektronika a vychytávky na cesty

Do batohu si nezapomeňte přibalit nezbytnou elektroniku: telefon, fotoaparát, nabíječky, powerbanku a adaptér do zásuvky v cílové destinaci. Elektroniku uložte do samostatného pouzdra, aby se v kufru nepoškodila. Mezi drobné vychytávky, které vám zpříjemní cestování, patří sluchátka nebo elektronická čtečka knih.

Power banka se na cestách rozhodně vyplatí, především pokud se jedná o delší let.

5. Rychlá kontrola a hurá na dovolenou!

Před odjezdem na super last minute si vždy zkontrolujte, zda máte sbalené všechny doklady, letenky, peníze a léky. Projeďte očima ještě naposled seznam věcí s sebou – zda vše našlo své místo v kufru. Zavřete okna, vypojte spotřebiče ze zásuvky a informujte blízké o svém odjezdu. A nakonec vypněte hlavu, hoďte starosti za hlavu a užijte si zaslouženou dovolenou!

I když se může zdát balení na poslední chvíli jako nadlidský úkol, s trochou organizace a chytrým plánováním to zvládnete levou zadní. Nezapomeňte, že nejdůležitější je odpočinout si a užít si cestu!

Zdroj obrázku: Jan Vašek / stock.adobe.com